Werkzaamheden Variomatic

door | aug 1, 2011 | 0 Reacties

Net terug van een paar heerlijke dagen in Oostenrijk. Niet met de DAF uiteraard maar in de toekomst is dat wel de bedoeling. Op de dag dat we weggingen was er een meeting van de DAF-club in Voorst. Meestal zijn ze van het magazijn dan ook aanwezig met een paar mooie aanbiedingen. Laten dat nu net dit keer bijna allemaal onderdelen zijn die ik nodig heb. Zowel nu als in de nabije toekomst. We hebben het dan over aandrijfriemen, membranen voor de Variomatic en een achtertussenpaneel. Sinds wij de DAF hebben heeft ie eigenlijk nog nooit goed ‘geschakeld’.

DSC_1553
Made in USA (staat op de zak) of Mexico (staat op de riemen)?

Meestal zijn lekke membranen de oorzaak en ik wist al dat de aandrijfriemen niet geweldig meer waren. Even wat heen en weer gemaild met het magazijn en afgesproken dat mijn zoon de onderdelen zou komen halen in Voorst. Net voor we naar Oostenrijk vertrokken had ik de oude riemen en membranen al gedemonteerd en viel het mij op dat de hele Variomatic wat vettig was. Ook waren de membranen helemaal stuk. Van het één kwam het ander en een uurtje later lag de complete Variomatic op de vloer. Op zolder heb ik er nog een paar op voorraad liggen dus de keus was snel gemaakt. Direct na terugkomst uit Oostenrijk kon ik niet wachten om aan de slag te gaan. ’s Morgens om half 8 lag ik al onder de DAF en met een paar frisse riemen een andere Variomatic gemonteerd. Een intensief klusje, zeker als het allemaal op de grond en in je eentje moet gebeuren. Toen alles klaar had ik het wel even gehad hoor! Eerst even uitblazen, dan douchen en dan de proefrit.

Was me dat even een teleurstelling…….. Nog steeds schakelde de DAF niet zoals het moest en was ik er even helemaal klaar mee. Nu twee dagen later maar eens weer verder kijken en meten of het vacuum-systeem wel goed werkte. Nee dus!!! Bleek dat de mircoschakelaar aan de gasklep het niet deed. Tja, en dan wordt het hele systeem niet bekrachtigd. Het ding gedemonteerd en bleek een draadbreuk de boosdoener. Met wat soldeerwerk de switch weer in orde gekregen en toen de proefrit. Wat een andere auto is het opeens! Ze schakelt weer als een nieuwe! Ook nog even een setje verse remblokken gemonteerd want de remmen hadden blijkbaar een keer vastgezeten en daar worden de blokken niet beter van. Helaas moeten de schijven worden afgedraaid dus ik hoef me nog niet te vervelen deze week….

IMAG0291
Geen overbodige luxe!