DAF weekend America 2019 – Ode aan van Doorne

door | jul 1, 2019 | 0 Reacties

Een eerbetoon aan Hub en Wim van Doorne
In het weekend van 29 en 30 juni 2019 vindt in America een groot DAF evenement plaats. Aanleiding is het feit dat de gemeente Horst aan de Maas dit jaar 800 jaar bestaat. In elk van de kerkdorpen wordt aandacht besteed aan dit heugelijke feit. Voor America heeft een groep enthousiaste mensen ervoor gekozen de gebroeders Hub en Wim van Doorne (beiden geboren in de gemeente Horst) via een groots DAF festijn in de spotlights te zetten. Wij nodigen jou als DAF liefhebber uit om hierbij aanwezig te zijn. Het belooft een geweldig weekend te worden waarbij we zo veel mogelijk DAF’s naar America willen halen. Wat gaan we allemaal doen?

www.dafweekend.nl

Bijna 300 DAF oldtimers, DAF trucks, DAF legervoertuigen, DAF bussen en DAF personenauto’s namen zaterdag en zondag deel aan een kampeerweekend in de gemeente Horst aan de Maas. Ook wij hadden ons opgegeven voor dit weekend. De de uitvalsbasis voor dit weekend was Evenemententerrein D’n Umswing in Kronenberg. Aangezien het terrein volledig omgetoverd werd tot kampeerterrein konden we ons hier voor opgeven en konden we tickets kopen voor een gezellige BBQ.

Zaterdag 29 juni – De vrije toertocht

Zaterdagmorgen zijn we om 9 uur van huis vertrokken met onze Dafne. Nadat Wim haar even na heeft gekeken en gewassen was ze tiptop in orde voor dit bijzondere weekend. Om 10.45 waren we aangekomen in Kronenberg. We meldden ons bij de organisatie en kregen het routeboekje mee met daarop het defilé nummer 148. Hierna zijn we even het enorme terrein over gelopen. Wat een verscheidenheid aan DAF voertuigen. De een nog mooier en bijzonderder dan de ander. Van de vele legervrachtwagens en auto’s tot aan bussen, trekkers met tot camper omgebouwde opleggers tot de prachtige verterende personenwagentjes. Rond 11:15 zijn we in Dafne gestapt voor de start van de toertocht. 80 kilometer in de buurt van Kronenberg, America, Horst, Tienray, Meerlo, Broekhuizen, Lottum, Grubbenvorst, Californië en Sevenum. Een mooie route waarin we veel hebben gezien en genoten hebben van de aandacht. Want laten we eerlijk zijn, met een klassieker moet je gezien worden! De raampjes open en een gat in de wind rijden, heerlijk! Op initiatief van enkele bewoners van de Gebroeders van Doornelaan is op zaterdagmiddag om 17.00 uur een prachtig kunstwerk onthuld worden ter ere van de broers. “Zonder versnelling vooruit”. Dit hebben wij niet gezien want we meldden ons rond drie uur bij onze overnachtingsplek.

Guesthouse Kronenbergerhof

We hebben er voor gekozen om niet te gaan kamperen maar te blijven slapen bij Guesthouse Kronenbergerhof wat maar 10 autominuten bij het evenemententerrein vandaan was. Een prima plaats om te overnachten met vriendelijke gastheren en dames. Goed en netjes verzorgd. Na zo’n 220 kilometer gereden te hebben in de enorme warmte waren we toe aan een verkoelende douche en een tukkie op bed. We hebben even lekker bijgetankt om vervolgens de inwendige mens te voorzien tijdens de gezamenlijke BBQ. Een goed verzorgde BBQ waar je je buik rond kon eten. Goede kwaliteit van het eten en zeer goed verzorgd. Een gezellige bedoening met al die liefhebbers bij elkaar. Na de maaltijd zijn we bij Arie op bezoek gegaan. Elkaar al veel gesproken op Facebook maar nog nooit in het echt ontmoet. Na een beregezellige avond met mooie verhalen, cola, Radlers en biertjes zijn we moe maar voldaan naar bed gegaan.

Zondag 30 juni – Het DAF défilé

De volgende dag meldden we ons om 9:45 op het evenemententerrein voor het défilé van 30 kilometer wat start voor het geboortehuis van Hub van Doorne. Aangezien wij rond 11 uur zouden starten zijn we weer bij Arie langs geweest waar we gezellig een praatje hebben gemaakt met Jasper en Marcella. Later kwamen Sabrina en Richard ook aan met hun DAF. Om 11 uur vertrokken we in een colonne van 25 DAF voertuigen richting het geboortehuis van Hub van Doorne. Het bijzondere van de défilé route is dat een stuk weg van 7 kilometer (tussen America en Griendtsveen) volledig is afgesloten voor overige verkeer en alleen open is voor voertuigen van het merk DAF. Het stuk weg was ook de route die de jonge Hub van Doorne elke dag liep tussen zijn latere woonplaats Griendtsveen en America. In 1901 verhuisde de familie van Doorne namelijk naar Griendtsveen. Jonge Hub ging in America naar de lagere school terwijl vader van Doorne in America de smederij aanhield tot 1911. Er deden zo’n 300 DAF’s van alle typen en formaten mee in een geweldige stoet langs het huis waar de wieg stond van één van de grootste industriëlen die Nederland ooit heeft gekend. Het defilé is afgenomen door een groot aantal speciale genodigden, waarbij onder andere de nazaten van Hub en Wim van Doorne, de directie van DAF Trucks N.V., het DAF Museum en prominenten uit het bedrijfsleven. Dit alles onder toeziend oog van plaatselijke en landelijke media.

Trots als een pauw

Wat een bekijks hadden we met z’n allen! Het voelde als één grote familie. Toen wij langs de presentator reden hoorden we door de speakers “Dit is de Daf 66 1100 marathon coupé. Een bijzondere DAF want deze is maar één jaar geproduceerd.” Wauw, kippenvel! Wat waren we trots als een pauw op onze mooie Dafne. Na een fijne rit waarbij we zere kaken hadden gekregen van het glimlachen, de vele handen die men op stak en de geweldige toeterfeestjes zijn we weer vertrokken richting huis. Een ontzettend bijzondere en unieke ervaring waar we met een enorm warm gevoel aan terug zullen blijven denken.

Speciaal lied

Naast dit alles is een lied gemaakt onder de titel “Hub en Hay”, Hub van Doorne (auto’s) en Hay Peeters (klokkenmaker). Het lied gaat over de “voortgang van auto en tandwiel”, een symbolische verwijzing. Het is geschreven en gezongen door de in America geboren en getogen Jack Poels, frontman van Rowwen Hèze, Nederlands bekendste dialectband. Er is een videoclip van gemaakt welke hier te zien is.

Hub en Hay

Ik drei meej um, verwonderd
de mist, de optrekkende zwaj
terug in niggentienhonderd
’t verhaal van Hub, en Hay

doar staj ik in ‘t graas
te stare nar de horizon
ik mos nog weare wie ik waas
grujde op zo hard ik kon
en de wind di weide

elke daag wir op en neer
America – Griendtsveen en terug
mien ganse leave dat waas heer
de schoel, de kerk, de brug
en pestoer din beidde

heer leep ik te denke hoe ‘t mos
ik luusterde, ik lierde en ik keek
minse zeijje teage meej dat ’t neet kos
verkierde tied, verkierde streek
mar de weg din dreide

inens met enne schok
ging alles um zien eige as
inens leep alles als ‘n klok
en de voot bleef op ’t gas
en ik leet meej leiden

Ik droemde in mien eige werlt
Ik woende in mien eige wurd
wachte tot ’t kwartje velt
toen inens ’t waas gebeurd
’t tandwiel dat dreide

ik bin van de afrit afgegoan
rij heer oaver alt bekende grond
woar de tied stil is blieve stoan
en de cirkel is wir rond

en ’t blaad dat dreide
’t verhaal dreef oaver
op de wind di weide
en met elke letter
mienne geest bevrijdde
de tied tikt verder
en de wiele di dreie

– Tekst: Jack Poels –
Muziek: Egbert Derix –

Links naar externe media

Heb je zelf een fotoalbum en wil je linken? Of ben je een nieuwsbericht over dit weekend tegen gekomen? Neem dan even contact met ons op. Dan vermelden we de link hier onder.

Foto’s